Algemeen:
Het is bijna onmogelijk om een betere naam te vinden die past bij deze wijnregio (Vinho Verde=groen wijn). Het landschap is werkelijk een zee van groentinten. De wijnranken groeien hier tegen de bomen aan of worden langs 2 tot 4 meter hoge granieten palen geleid, zodat andere gewassen onder de wijnranken kunnen groeien. Het verhogen van de wijngaarden heeft ook tot voordeel, dat de druiven hoog hangen en dus niet de grond raken en daardoor minder gevoelig zijn voor rot. Tegenwoordig stappen echter meer boeren over op moderne methoden, waarbij de wijnranken langs draden op 1,5 meter hoogte boven de grond groeien. Dit systeem maakt machinaal oogsten ook mogelijk. Vinho Verde ligt in het Rios Minho gebied in het noordwesten van Portugal, en strekt zich uit van de rivier de Douro tot aan de rivier de Minho, die de grens met Spanje vormt. Qua oppervlakte is het één van de grootste DOC gebieden van Portugal, en ook de noordelijkste. De Vinho Verde wordt van noord naar zuid omgeven door een aantal bergen: Serra da Peneda, Serra do Gerês, Serra da Cabreira, Serra do Alvão en de Serra do Marão. Vanaf de oostgrens loopt het gebied geleidelijk af, richting Atlantische Oceaan. Het begrip Vinho Verde betekend in het Portugees niet groen, maar zij bedoelen er een ‘jonge’ wijn mee. Oorspronkelijk ontstond de naam doordat de vroegere lokale mensen landbouw producten midden in de wijngaarden verbouwden, en wanneer deze binnen werden gehaald nam men ook vaak de druiven mee om te consumeren terwijl deze nog niet rijp genoeg waren om te eten. Dus nog onrijp en groen. De Vinho Verde is ingedeeld in negen districten: Moncão, Lima, Cávado, Ave, Amarante, Sousa, Baiáo, Paiva en Basto. Er geldt een strikte regelgeving omtrent het maken van Vinho Verde. Zo moet de wijn minimaal 8% alcohol bevatten met een opbrengst van maximaal 80 hectoliter per hectare waarvan de alvarinho slechts 60 hectoliter maximaal mag bedragen.