Type wijn:
Rosso Piceno Superiore Davore
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
80% Montepulciano & 20% Sangiovese
Wijngaard:
Voor deze wijn gebruikt men uitsluitend de beste druiven die afkomstig zijn van de wijngaard Davore welke op de heuvel ligt in de Aso Valley. De Sangiovese druiven worden in de 3e week van september geoogst en de Montepulciano druiven iets later namelijk in de 2e week van oktober. Tevens laat men 15 tot 20% van deze druiven nog iets langer aan de wijnstokken hangen zodat deze druiven zeer rijp zijn en al licht verschrompelen en hierdoor erg geconcentreerd zijn en veel suiker bevatten.
Vinificatie:
Bij aankomst worden de druiven apart van elkaar zeer zacht geperst en worden de steeltjes verwijdert. Vervolgens laat men het verkregen sap vergisten op een gecontroleerde temperatuur van 24-26 graden. Na de vergisting haalt men de schillen uit het sap en steekt men de wijn over naar houten vaten waar de wijn de malolactische vergisting onder gaat. Na dit proces wordt 80% van de wijn over gestoken naar Frans eiken met een inhoud van 225 liter waar het voor 13 maanden blijft rijpen. De overige 20% van de wijn krijgt een rijping op Amerikaans eiken voor de duur van 13 maanden. Tenslotte assembleert men de wijn en wordt de wijn gebotteld.
Karakteristiek:
Intens donker rood bijna inkt zwart. Mooie neus van donker fruit zoals bramen, blauwe bessen maar ook accenten van vanille en iets rokerigs. De smaak is vol, gespierd maar zacht. Veel complexiteit en aroma’s van pittige kruiden maar ook tonen van cacao en koffie bonen. De wijn heeft veel lengte en warmte in de afdronk.
Wijn spijscombinatie:
Ideale wijn voor bij patrijs, duif, haas en wild zwijn. Maar kan ook heerlijk bij een lekker stuk oude kaas. Serveertemperatuur: 17-18 graden.
Bewaar potentie:
tot circa 7-8 jaar na oogstjaar.
Alcohol %:
14%