Type wijn:
Roma Rosso Le Piantate
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
50% Montepulciano, 30% Sangiovese en 20% Cesanese.
Wijngaard:
Op de heuvels rond het plaatje Ariccia op zo’n 200 meter boven zee niveau ten zuidwesten van Rome. Hier is de bodem vulkanisch en rijk aan kalk. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 5 hectare in totaal.
Vinificatie:
De druiven worden handmatig geoogst begin oktober en dit gebeurd uitsluitend zeer vroeg in de ochtend. Hierdoor behoud je meer frisheid en primaire fruitaroma’s in de druiven. Bij aankomt worden de steeltjes verwijderd en worden de verschillende soorten druiven gescheiden van elkaar zacht geperst. Het verkregen sap met de nog aanwezige schillen laat men nu vergisten op een gecontroleerde temperatuur van 18 graden voor de duur van 20 dagen. Tijdens dit proces wordt de wijn regelmatig rond gepompt zodat de wijn goed homogeen wordt. Tevens krijgt men hierdoor ook meer kleur in de wijn. Direct na de fermentatie gaat men over tot de malolactische vergisting die plaats vindt in rvs tanks. Na de malolactische vergisting steekt men het verkregen sap van de Sangiovese druif over naar zowel Frans als Amerikaans eiken met een capaciteit van 225 liter voor de duur van circa 6 tot 8 maanden. De overige wijn rijpt in rvs tanks en wordt samen met de wijn die op hout gerijpt heeft geassembleerd.
Karakteristiek:
Donker rode wijn met een kruidig bouquet van zoete specerijen en vanille. De smaak is heerlijk zacht en romig van structuur. Fijne aroma’s van donker fruit, kaneel, witte peper en wederom vanille accenten. De wijn is rond met prachtige gedoseerde rijpe tannines in de afdronk.
Wijn spijscombinatie:
Deze wijn is perfect te combineren met gegrild rood vlees en bij gerechten op basis van pittige gehakt. Tevens goed inzetbaar bij de Hollandse stamppotten met spek en rookworst. Of gewoon bij een lekker stukje salami met venkel of truffel. Serveertemperatuur: 17-18 graden.
Bewaar advies:
Circa 4 jaar na oogstjaar
Alcohol %:
13%