Type wijn:
Barbera d’Asti Marida
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Druivenras:
100% Barbera
Wijngaard:
De wijngaarden zijn gelegen op de heuvels van het plaatsje San Damiano d’Asti op zo’n 350 meter boven zee niveau. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand en lichte klei.
Vinificatie:
Begin oktober worden de druiven handmatig geplukt en meteen bij aankomst bij het wijnhuis verwijdert men de steeltjes. Vervolgens perst men de druiven zacht en het verkregen most laat men vergisten in een rvs tank op een gecontroleerde temperatuur tussen de 28 en 30 graden voor de duur van circa 15 dagen. Direct erachter aan volgt de malolactische vergisting om vervolgens de wijn over te pompen naar Frans en Sloveens eiken met een capaciteit van 225 en 2500 liter voor de duur van 12 maanden. Voor de rijping op Frans eiken gebruikt men ongeveer 25% nieuw eiken. Na deze rijping van 12 maanden wordt de wijn geassembleerd en licht gefilterd voordat men de wijn afvult.
Karakteristiek:
Donker rood van kleur met elegante aroma’s in het bouquet van specerijen, koffie en zwarte pruimen. De aanzet is bijzonder zacht met aroma’s van zoethout, vanille en cacao bonen. Verder is de wijn romig van structuur met in de afdronk getoaste accenten afkomstig van de houtrijping.
Wijn spijscombinatie:
Erg goed bij gegrilde Ossenhaas, kogelbiefstuk en gevogelte. Maar ook heerlijk bij Parmezaanse kaas of een stuk Pecorino. Serveertemperatuur: 18-20 gr.C.
Bewaar advies:
3 tot 5 jaar na oogstjaar.
Alcohol %:
13,5%