Sardegna (Sardinië)
Algemeen:
Sardinië, een eiland in de Middellandse Zee, is een wereld op zich. Het is een eiland met ongerepte natuur en een zee van rust en stilte. Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt. Het waren de Phoeniciërs die zich hadden gevestigd aan de kustgebieden van Cagliari, Sulcis en Sinis en gebruik maakten van de geografische positie om de ruilhandel te vergroten. Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië en nog geen 20 jaar geleden lag de wijn productie veel hoger dan nu het geval is want vroeger werd de wijn vooral buiten Sardinië verkocht maar hedendaags is dat veranderd en hoort de wijn bij de cultuur van Sardinië. Dit is ten goede gekomen voor de huidige wijnbouw want die is kleinschaliger en men maakt aanzienlijk meer kwalitatieve wijnen dan voorheen. Op Sardinië zijn de zomers heet en droog maar het heeft ook een heerlijk windje die voor de nodige verkoeling zorgt en wat een gunstige bijdrage levert dat de wijngaarden uitstekend worden geventileerd. Sardinië kent vele inheemse druivenrassen maar de belangrijkste soorten op het eiland zijn de Vermentino (wit), Nuragus, Carignano, Cannonau en de Monica druif. De bodem op het eiland bestaat voornamelijk uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente.