Type wijn:
Monferrato Rosso Barricato “Minetta”
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Barbera
Wijngaard:
De Minetta wijngaard ligt op de heuvel van het plaatsje Novi Ligure op zo’n 300 meter boven zee niveau. De wijngaard is totaal 7 hectare groot met een bodem van zand, klei en is licht kalkhoudend.
Vinificatie:
De oogst vindt plaats eind september en dit wordt nog steeds handmatig gedaan. De druiven worden bij aankomst eerst ontsteelt en vervolgens worden de druiven in zijn geheel in een tank gedaan en op een zeer lage temperatuur van slechts 0 graden bewaard voor een periode van 4/5 dagen waardoor het eerste sap wat vrij komt veel geur en fruit aroma’s bevat. Vervolgens laat men de druiven zacht persen en dit sap samen met het eerste verkregen sap laat men vergisten op een temperatuur van 20-22 graden en dit duurt circa 14 dagen. Direct erachteraan volgt de malolactische vergisting om vervolgens de wijn een hout rijping te geven van 3-4 maanden op gebruikt Frans eiken met een capaciteit van 225 liter. Tenslotte nog een fles rijping van 3 maanden.
Karakteristiek:
Mooi donker rood met een paarse hoed. Heerlijk geurend naar zwart bos fruit, lichte vanille tonen maar ook accenten van groene peper. De smaak is zacht met tonen van bramen, bosbessen en zwarte kersen. De afdronk is sappig en bijzonder fris met hints van jam en salmiak.
Wijn spijscombinatie:
Heerlijk bij gegrilde kip, kogelbiefstuk of varkenshaas. Ook is de wijn uitermate goed bij verschillende pittige chipolata worstjes gegrild op de barbecue. Serveertemperatuur: 16-18 gr.C.
Bewaaradvies:
3 tot 5 jaar na oogstjaar.