Type wijn:
Calabria Rosso Ronco dei Quattroventi
Classificatie:
Indicazione Geografica Tipica
Druivenras:
100% Gaglioppo
Wijngaard:
De 5 hectare aan wijngaarden zijn gelegen net buiten het classico gebied Ciro en Ciro Marina op een hoogte tussen de 100 en 150 meter boven zee niveau. De opbrengst per hectare is slechts 40 hl. De bodem bestaat voornamelijk uit witte klei en is kalkhoudend.
Vinificatie:
De druiven worden handmatig geplukt in de eerste week van oktober. Bij aankomst bij het wijnhuis worden eerst de steeltjes gedeeltelijk verwijdert om vervolgens de druiven zacht te persen. Het verkregen most met daarin nog de schillen laat men vergisten op een temperatuur van 16 graden voor de duur van 15 dagen. Tijdens deze vergisting pompt men regelmatig de wijn rond om zo een homogene wijn te creëren en hierdoor ontstaat ook veel kleur. Na de vergisting gaat men direct over tot de malolactische vergisting wat plaats vindtin houten vaten. Hierna pompt men de wijn over naar nieuw Frans eiken met een capaciteit van 225 liter waar het voor 18 maanden blijft rijpen.
Karakteristiek:
Intens donker rood met kruidige aroma’s en lichte hout tonen. De wijn is vol van smaak met goed geïntegreerde tannines. Verder vinden we in de smaak fijne aroma’s van vanille, cederhout en sappige fruit aroma's van bramen en zwarte kersen. De afdronk is vooral jammig en zeer aanhoudend.
Wijn spijscombinatie:
Uitstekende begeleider van gegrild rood vlees maar ook zeer goed bij jachtschotel of een heerlijke stoofpot van haas of konijn.
Bewaar advies:
Tot circa 10 jaar na oogstjaar. Serveertemperatuur: 18-20 gr.C.
Alcohol %:
14%