Type wijn:
Merlot Piave
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Merlot
Wijngaard:
De wijngaard is slechts 3,3 hectare groot en ligt bij het kleine plaatsje Fagarè wat valt onder de provincie Treviso. De bodem bestaat vooral uit compacte klei.
Vinificatie:
De oogst voor de Merlot druif begint eind september en dit gebeurd nog steeds met de hand. Wanneer de druiven aankomen bij het wijnhuis laat men de druiven in zijn geheel eerst op zeer lage temperatuur van 5 graden rusten zodat het aanwezige primaire fruit niet verloren gaat. Hierna gaat men over tot een zachte persing en wordt het sap opgevangen om vervolgens met de vergisting te kunnen beginnen op een gecontroleerde temperatuur van 21-22 graden voor de duur van 10 dagen. Direct erachter aan volgt de malolactische vergisting en pompt men de wijn over naar houten fusten met een capaciteit van 2500 liter voor de duur van 9 maanden. Hierna volgt een verdere rijping op frans eiken met een capaciteit van 500 liter voor de duur van 7 tot 9 maanden. Tenslotte krijgt de wijn nog een fles rijping van 6 maanden.
Karakteristiek:
Robijn rood met paarse schakeringen en een stuivend boeket van bosaardbeien en framboos. Een zwoele zachte aanzet met veel fruit nuances zoals rode bessen, kers en framboos. In de afdronk prettige versmolten tannines waardoor de wijn fluweel zacht overkomt met in de afdronk lichte kruidigheid en frisse fruit aroma’s.
Wijn spijscombinatie:
Uitstekend te combineren bij zacht vlees zoals carpaccio, hertenbiefstuk en ossenhaas maar ook uitstekend bij Munster, Grana Padano, Taleggio en een milde schapenkaas. bij 18-19 gr.C
Bewaar advies:
5-6 jaar na oogstjaar