Type wijn:
Montecucco Vermentino
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Vermentino
Wijngaard:
De wijngaarden liggen op de heuvels van het pittoreske plaatsje Montenero op een hoogte van 300 meter boven zee niveau. Hier is de grond vooral erg los en zanderig met een gemiddelde klei structuur die vooral rijk is aan kalksteen en steen scherven. Door de milde winters en de warme zomers zijn de druiven perfect rijp.
Vinificatie:
De oogst vindt handmatig plaats in de derde week september De steeltjes worden verwijderd en vervolgens perst men de druiven heel zacht. Het verkregen most weekt voor een periode van 24 uur op de schillen en andere vaste bestanddelen. Nadat men de schillen heeft verwijderd start men de vergisting op een gecontroleerde temperatuur van 18 graden in rvs tanks en dit duurt circa 15 dagen. Hierna pompt men de wijn over en verblijft de wijn voor 4-5 maanden op zijn eigen Lie rusten en wordt de wijn wekelijks rond gepompt om zo meer smaak en aroma’s te verkrijgen. Hierna vult men de wijn af en krijgt het nog een fles rijping van 4 a 5 maanden. Zeer kleine produktie van slechts 3000 flessen.
Karakteristiek:
Strogeel van kleur met groene reflexen. Een zeer fris bouquet van rijpe peer, meloen en perzik. In de smaak citrus tonen en licht ziltig met een zeer aanhoudende afdronk.
Wijn spijscombinatie:
Perfecte aperitief wijn en een goede begeleider van schelpdieren maar in het bijzonder voor oesters. De wijn past ook uitstekend bij gefrituurde vis of bij een salade op basis van geiten- of schapenkaas met een dressing op basis van honing.
Bewaar advies:
2 jaar na oogstjaar. Serveer temperatuur: 10-12 gr.C
Alcohol percentage:
13'5%