Type wijn:
Negroamaro Salento Appassimento (Nireus).
Classificatie:
Indicazione Geografica Tipica
Druivenras:
100 % Negroamaro
Wijngaard:
De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden die rond de gemeente plaatsjes Tuturano, Cellino San Marco, San Pancrazio en San Donaci liggen niet ver van de bekende plaats Brindisi wat in de Salento streek ligt. Hier bestaat de bodem vooral uit klei en gesteente. Ook is de bodem rijk aan kalk en heeft de bodem een goed water doorlatend vermogen.
Vinificatie:
Enkel de gezondste Negroamaro druiven worden handmatig geoogst halverwege oktober. Hierdoor zijn de druiven over rijp en bevatten de druiven veel meer suiker dan de oogst die halverwege september plaats vindt. Bij aankomst worden de druiven eerst ontsteelt en direct erachter aan worden de druiven zacht geperst. Het verkregen most met daarin de schillen laat men vergisten op een gecontroleerde temperatuur van 18 graden voor de duur van 10 dagen. Hierna volgt de malolactische vergisting en laat men de vaste bestanddelen op een natuurlijke manier naar de bodem zakken. Het boven liggende sap steekt men voor een gedeelte over naar Amerikaans eiken met een capaciteit van 225 liter voor de duur van circa 5/6 maanden. De overige wijn krijgt een rijping op rvs tanks en na deze periode wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Karakteristiek:
Donker rode wijn met paarse nuances. Uitnodigende neus van gekonfijt fruit zoals pruimen, vijgen en een vleugje vanille. Een heerlijke zachte aanzet met veel kracht en warmte. In de smaak veel fruit aroma’s van sappig rood fruit maar ook zeker accenten van tabak, koffie, en vanille. De afdronk is jammig, licht kruidig en de nodige aroma’s van gedroogde krentjes. De afdronk is vlezig en zeer aanhoudend.
Alcoholpercentage:
14,5% vol
Wijn - spijscombinatie:
Perfecte begeleider van stevige pasta gerechten op basis van ragout en tomaat. Ideaal bij gegrild rood vlees zoals t-Bone steak, Kogelbiefstuk of Bavette. Serveertemperatuur: 18-19 gr.C
Bewaar Potentie:
Circa 6 jaar na oogstjaar.