Type wijn:
Amarone della Valpolicella Classico ‘Campadel’
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
50% Corvina, 20% Corvinone 20% Rondinella, 10^% Croatina.
Wijngaard:
Voor deze Amarone gebruikt men uitsluitend de beste en gezondste druiven die afkomstig zijn van de wijngaard “Campadel” wat ligt op het zuiden van de Gnirega heuvel op een hoogte van 300 meter boven zee niveau. De wijngaarden zijn gemiddeld 30 jaar oud en de bodem bestaat vooral uit kalksteen en compacte klei maar is zeer goed water doorlatend. Opbrengst per hectare = 40 hl per hectare.
Vinificatie:
De oogst start begin oktober en hiervoor gebruikt men alleen de gezondste druiven die met de hand geplukt zijn. Nadat dat de druiven zijn geplukt worden de druiven in speciale kleine houten bakken op natuurlijke wijze gedroogd. Dit drogen van de druiven duurt tot begin februari, hierdoor zijn de druiven zeer geconcentreerd geworden en bevatten veel suiker. Ook zijn de druiven door het drogen circa 40% van hun vocht verloren. Na deze droog periode van circa 120 dagen worden de druiven zacht geperst om vervolgens met de vergisting te kunnen beginnen die op een temperatuur tussen de 20-25 graden plaats vindt. Deze vergisting loopt zeer langzaam en duurt zo’n 35 dagen. Nu wordt de wijn overgestoken naar een rvs tank voor een periode van 6 maanden om vervolgens na deze 6 maanden de wijn een rijping te geven van 30 maanden op zowel nieuw als gebruikt franse houten vaten met een capaciteit van 225 liter. Tevens rijpt een klein percentage van de wijn op amerikaans eiken. Hierna wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Karakteristiek:
Donker rood van kleur met granaat rode reflexen. Heerlijk geurend naar specerijen, hazelnoot en zwarte kersen. De smaak is vol en krachtig met complexe aroma’s van kaneel, gember, zoethout enkruitnagel. Verder is de wijn bijzonder warm en heeft het een ongekende afdronk met mooie zachte tannines.
Wijnspijs combinatie:
Begeleider van gegrild rood vlees zoals herten biefstuk, kalfsvlees maar ook bij stoofpotten en gevogelte zoals eendenborst en duif. Zeer geschikt bij gerijpte kazen zoals pecorino vecchio of bij blauwader kazen gorgonzola en stilton.
Bewaaradvies:
15 jaar na oogstjaar. Serveertemperatuur: 20-21 graden.