Type wijn:
Bianco di Custoza
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
Garganega 35%, Cortese 20%, Trebbiano Toscane 25%, 10% Tocai en 10% Chardonnay.
Wijngaard:
De wijngaarden liggen rond het kleine plaatsje Custoza wat valt onder de gemeente plaats Sommacampagna op zo’n 120 meter boven zee niveau. De bodem bestaat hier vooral uit klei en
kiezelstenen. De wijngaard is slechts 5 hectare groot.
Vinificatie:
De oogst vindt plaats in de eerste twee weken van september waarna direct de steeltjes van de druiven worden verwijderd. Hierna perst men de verschillende druiven afzonderlijk van elkaar zacht en het verkregen sap blijft voor enige uren in contact met de schillen op een lage temperatuur. Hierna worden de schillen verwijdert en start men de vergisting op een gecontroleerde temperatuur tussen de 17 en 20 graden voor de duur van 10 a 15 dagen. Vervolgens wordt de wijn geassembleerd en over gepompt naar een rvs tank waar de wijn voor enkele maanden blijft rijpen voordat men de wijn filtert en bottelt.
Karakteristiek:
Bleek gele wijn met een groene zweem. Elegante neus met aroma’s van wilde bloesem, honing en perzik. De smaak is behoorlijk droog met frisse zuren en tonen van citrus en accenten van peer. In de afdronk vinden we noodachtige tonen en een klein bittertje. De wijn drinkt lekker makkelijk weg.
Wijn spijscombinatie:
Heerlijke wijn als borrel wijn bij een stukje salami, gevulde olijven of bij half zachte kazen zoals brie en camembert. Tevens uitermate geschikt bij asperges. Serveer temperatuur: 8-10 graden.
Bewaar advies:
2 jaar na oogstjaar.
Alcohol %:
12%
Wijnmaker:
Dhr. Edoardo Lessio