Type wijn:
Monferrato Bianco Barrique “Armason”
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Chardonnay
Wijngaard:
De 5 hectare aan wijngaarden liggen op de heuvels van het plaatsje Serravalle Scrivia op zo’n 250 meter boven zee niveau. De wijngaarden liggen allemaal op een gunstige zuidoost positie waardoor de druiven goed rijp kunnen worden. De grond bevat vooral klei en slib en is licht kalkhoudend.
Vinificatie:
De oogst vindt plaats eind september en begin oktober en dit wordt met de hand gedaan. De druiven worden bij aankomst direct bedekt met vloeibaar ijs om zo de druiven te beschermen tegen oxidatie maar ook voor het behoud van primaire fruitaroma’s die in de druif aanwezig zijn. Vervolgens verwijdert men de steeltjes en perst men de druiven heel zacht. Nu haalt men de schillen en andere vaste bestanddelen direct uit het verkregen most om vervolgens de wijn voor 40% te laten vergisten en te rijpen in nieuw frans eiken voor een periode van 6 maanden. De overige 60% van de wijn vergist en rijpt voor 6 maanden in rvs tanks. Hierna wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Karakteristiek:
Strogele kleur met een intens bouquet van rijpe perziken, vanille en exotisch fruit zoals ananas en passievrucht. Een prachtige zuurgraad met een volle smaak van tropisch fruit zoals rijpe ananas maar ook lichte tonen van boter. De wijn is droog en krachtig maar tegelijker tijd zeer elegant en mooi in balans met een uitzonderlijke lange afdronk.
Wijn spijscombinatie:
Uitermate goed inzetbaar bij kreeft, gerookte zalm, ganzenlever en rijke patés. Heerlijk bij gegrilde kalkoen, kip of kalfsrollade met spek. Serveertemperatuur: 12-14 gr.C.
Bewaaradvies:
Circa 3 tot 4 jaar na oogstjaar.