Type wijn:
Valpolicella classico Superiore Ripasso ‘’Campedel’’
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
40% Corvina, 30% Corvinone 20% Rondinella en 10% Oseleta.
Wijngaard:
De druiven komen enkel van de “Campedel” wijngaard wat ligt op de Gnirega heuvel op een hoogte van 300 meter boven zee niveau. De wijngaarden zijn gemiddeld 30 jaar oud en de bodem bestaat vooral uit kalksteen en compacte klei maar is zeer goed water doorlatend. Opbrengst per hectare = 45 hl per hectare.
Vinificatie:
De oogst begint eind september begin oktober en hiervoor gebruikt men alleen de gezondste druiven die met de hand geplukt zijn. Nadat dat de druiven zijn gekneusd begint men halverwege oktober met de eerste vergisting op een gecontroleerde temperatuur van 27 graden. Dit proces duurt circa 12 dagen en hierna pompt men de wijn over naar een rvs tank waar het tot februari verblijft want dan wordt de wijn wederom overgepompt naar het vat waar de droesem van de Amarone en de Recioto di valpolicella nog van aanwezig is. Een tweede vergisting ontstaat langzaam en hierdoor krijgt de Valpolicella meer structuur en intensiteit. De wijn rijpt vervolgens voor 1 jaar op Frans en Amerikaans eiken met een capaciteit van 225 ltr en 500 liter zowel nieuw als gebruikt eiken. Tot slot een fles rijping van 6 maanden.
Karakteristiek:
Donker rood van kleur met een elegante neus van rood en zwart fruit. De smaak is krachtig en warm met tonen van specerijen zoals kaneel en gember. De wijn is mond vullend met enige tannines die nog aanwezig zijn met aroma’s van zwarte kers, pruim, vanille, leer en een vleugje tabak in de afdronk die trouwens ongekend lang is.
Wijnspijs combinatie:
Begeleider van gegrild rood vlees zoals tournedos, herten biefstuk en varkenshaas maar ook uitstekend bij harde gerijpte kazen zoals pecorino. Serveertemperatuur 18-19 graden.
Bewaaradvies:
Circa 8 jaar na oogstjaar.