Type wijn:
Amarone della Valpolicella Classico ‘’Le Quare’’
Classificatie:
Denominazione di Origine Protetta
Druivenras:
50% Corvina, 30% Corvinone 10% Rondinella, 5% Molinara & 5% Croatina.
Wijngaard:
De druiven komen enkel van de “Quare” wijngaard wat ligt op de Gnirega heuvel op een hoogte van 300 meter boven zee niveau. De wijngaarden zijn gemiddeld 30 jaar oud en de bodem bestaat vooral uit kalksteen en compacte klei maar is zeer goed water doorlatend. Opbrengst per hectare = 50 hl per hectare.
Vinificatie:
De oogst start begin oktober en hiervoor gebruikt men alleen de gezondste druiven die met de hand geplukt zijn. Nadat dat de druiven zijn geplukt worden de druiven in speciale kleine houten bakken op natuurlijke wijze gedroogd. Dit drogen van de druiven duurt tot begin februari, hierdoor zijn de druiven zeer geconcentreerd geworden en bevatten veel suiker. Ook zijn de druiven door het drogen circa 40% van hun vocht verloren. Na deze droog periode van circa 120 dagen worden de druiven zacht geperst om vervolgens met de vergisting te kunnen beginnen die op een temperatuur van slechts 10-12 graden plaats vindt. Deze vergisting loopt zeer langzaam en duurt zo’n 40 dagen. Nu wordt de wijn overgestoken naar een rvs tank voor een periode van 6 maanden om vervolgens na deze 6 maanden de wijn een rijping te geven van 24 maanden op grote houten fusten van sloveens eiken met een capaciteit van 15 hl.
Karakteristiek:
Robijn rood met granaat rode reflexen met in de neus een geur van kersen, vanille en rozen. De smaak is breed met aroma’s van gedroogd fruit en specerijen. Het is een volle wijn met veel kracht en warmte met in de afdronk mooie zachte tannines.
Wijn spijscombinatie:
Begeleider van gegrild rood vlees zoals herten biefstuk en varkenshaas maar ook perfect bi gerijpte kazen zoals pecorino of old Amsterdam..
Bewaaradvies:
10 Jaar na oogstjaar. Serveertemperatuur: 19-20 graden.