Type wijn:
Zweigelt-Blauburger Cuvée (Pompeus)
Classificatie:
Osterreichischer Qualitätswein
Druivenras:
50% Blauer Zweigelt & 50% Blauburger
Wijngaard:
De druiven worden met de hand geplukt in de periode tussen eind september en 20 oktober. Dit gebeurd enkel door de familie Bauer zelf en wat naaste vrienden. De Blauburger druiven komen van een zeer kleine wijngaard van slechts 0,5 hectare groot. De wijngaard van de Zweigelt is niet veel groter en is goed voor 1,2 hectare. Beidde wijngaarden liggen direct aan het wijnhuis rond het plaatsje Kollnbrunn op een hoogte van 250 meter boven zee niveau. De grond bestaat vooral uit diepe, donkere klei (lehm-Löss genaamd).
Vinificatie:
Bij aankomst bij het wijnhuis worden de druiven ontsteelt en zacht geperst. Het verkregen most met daarin nog de schillen laat men vergisten op een gecontroleerde temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Dit proces duurt circa 14 dagen en na dit proces gaat men direct over tot de malolactische vergisting wat gebeurd in grote houten vaten. Vervolgens haalt men de vaste bestanddelen eruit en laat men de wijn op gebruikt Oostenrijks eiken rijpen met een capaciteit van 1000 en 2000 liter voor de duur van 12 tot 14 maanden. Tenslotte krijgt de wijn nog een flesrijping van circa 12 maanden.
Karakteristiek:
Robijn rood met in de geur vooral zwart fruit en salmiak. De smaak is droog met lichte kruidigheid van witte peper en laurier. In de afdronk vinden we nog enige aanwezige tannines en wederom tonen van salmiak.
Wijn spijscombinatie:
Heerlijk bij gegrilde kip en kalfsvlees maar ook uitstekend bij de Hollandse stamppot met rookworst en spek. Serveer temperatuur: 17-18 graden.
Bewaaradvies:
Circa tot 5-6 jaar na oogst jaar.