Type wijn:
Lugana
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
90% Garganega & 10% Chardonnay
Wijngaard:
De wijngaarden liggen verspreidt rond de gemeente plaatsjes Peschiera, Desenzano en Sirmione. Deze plaatsjes liggen ten zuiden van het Garda meer op de grens van de provincie Veneto en Lombardijen. De bodem bestaat hier vooral uit compacte klei en is rijk aan kalk.
Vinificatie:
De oogst vindt plaats eind augustus voor de Chardonnay druiven en twee weken later begint men met de oogst van de Trebbiano druiven. Bij aankomst worden de druiven ontsteelt waarna de temperatuur naar 5 a 6 graden wordt gebracht zodat alle primaire aroma’s optimaal bewaard blijven. Nu gaat men over tot het zacht persen van de druiven en haalt men de verkregen schillen direct uit het sap. Het verkregen sap laat men vervolgens vergisten in rvs tanks op een gecontroleerde temperatuur van circa 16 graden voor de duur van 8 a 10 dagen. Hierna pompt men de wijn over naar een andere rvs tank waar het nog voor enkele weken blijft rusten voordat men overgaat tot filtratie en het bottelen van de wijn.
Karakteristiek:
Deze strogele wijn heeft subtiele aroma’s in de neus van voorjaarsbloesem, gemaaid gras en gele appel. De wijn drinkt makkelijk weg met een zachte aanzet en frisse zuren gecombineerd met florale tonen en fruit aroma’s van steenfruit. In de afdronk vinden we gedoseerde minerale accenten.
Wijn - spijscombinatie:
Heerlijke wijn als aperitief op een zonnig terrasje maar zeker goed te combineren bij Sushi, tonijn salade, Risotto met mosselen en bij asperges met ham en boter. Serveer temperatuur: 10-12 graden.
Bewaaradvies:
2 jaar na oogstjaar
Alcoholpercentage:
12%