Type wijn:
Ciro Rosso Classico Superiore Riserva (Duca dell’Argillone).
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Gaglioppo
Wijngaard:
De wijngaarden zijn gelegen rond de plaatsjes Ciro en Ciro Marina. Op een hoogte tussen de 100 en 200 meter boven zee niveau. De bodem bestaat voornamelijk uit witte klei en is rijk aan kalk. De wijngaard is slechts 2 hectare groot en de opbrengst is extreem laag te noemen namelijk 30 HL per hectare.
Vinificatie:
Enkel de gezondste druiven worden geselecteerd en handmatig geplukt in de eerste week van oktober. Vervolgens worden de druiven zacht geperst en laat men het verkregen most vergisten op een temperatuur van 18 graden voor de duur van 15 dagen. Tijdens dit proces pompt men regelmatig de wijn rond om zo overal even veel kleur en extractie te krijgen. Direct erna volgt de malolactische vergisting op hout en laat men de wijn hierna rijpen op new Frans eiken met een capaciteit van 225 liter voor de duur van minimaal 18 maanden.
Karakteristiek:
Donker rood van kleur met een mooie glans met in het bouquet geuren van vanille, tabak en confituren. De smaak is vooral warm en vol met een romige structuur en aroma’s van cacao, getoast hout en lichte mineraliteit. De afdronk is complex en aanhoudend.
Wijn spijscombinatie:
Uitstekende begeleider van gegrild en gestoofd rood vlees en in het bijzonder bij wild gerechten.
Bewaar potentie:
Tot wel 10 jaar na de oogstjaar. Serveertemperatuur: 16-18 gr.C.
Alcohol %:
13’5%