Type wijn:
Negroamaro Appassimento Salento (Quattronotti)
Classificatie:
Indicazione Geografica Tipica
Druivenras:
100% Negroamaro
Wijngaard:
De wijngaarden Liggen rond de gemeente plaatsjes San Pietro Vernotico en Tuturano. Hier is de grond vooral kleiig en kalkhoudend.
Vinificatie:
De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt in de eerste week van oktober en dit gebeurd uitsluitend s ’nachts waardoor het primaire fruit en de frisheid goed bewaard blijven. Doordat men ook vrij laat de druiven plukt zijn de druiven in de wijngaard over rijp en is er al veel vocht onttrokken uit de druiven en bevatten ze veel suiker. Bij aankomst bij het wijnhuis worden eerst de steeltjes verwijderd zodat men daarna de druiven zacht kan persen. Het verkregen sap met daarin nog de aanwezige vast bestanddelen zoals de schillen laat men op een gecontroleerde temperatuur van 18-20 graden vergisten voor de duur van 20 dagen. Direct erachter aan volgt de malolactische vergisting om vervolgens de wijn over te pompen naar rvs tanks waar het voor enkele maanden blijft rijpen alvorens men de wijn gaat bottelen.
Karakteristiek:
Diep Donker rood van kleur met een uitbundig bouquet van zwart rijp bosfruit en een hint van kruidigheid. De smaak is vol met een romige structuur en veel fruittonen van bramen, bosbessen en vanille. In de afdronk heerlijke zachte tannines en sappige fruit aroma’s van rijpe zwarte pruimen.
Wijn spijscombinatie:
Ideale wijn voor bij een mooi stukje gegrild rood vlees zoals een Ossenhaas of bij een mals stukje hertenbiefstuk en wilde eendenborst met een dressing van sinaasappel. Serveertemperatuur: 18-19 graden
Bewaar advies:
Tot circa 4 jaar na oogstjaar.
Alcohol %:
14,5%