Type wijn:
Monica di Sardegna “Karel”
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Monica di Sardegna
Wijngaard:
De wijngaard ligt op 170 meter boven zee niveau rond het plaatsje Serdiana en beslaat een oppervlakte van 10 hectare. De grond bestaat uit zand en kalksteen.
Vinificatie:
De oogst wordt hier nog met de hand gedaan en vindt plaats halverwege september. Bij aankomst worden de druiven ontsteelt en voordat men de druiven zacht perst verlaagd men de temperatuur naar 10 graden voor enkele uren zodat de primaire aroma’s goed bewaard blijven. Hierna perst men de druiven zacht om vervolgens te kunnen beginnen met de vergisting die plaats vindt op een gecontroleerde temperatuur van tussen de 23 en 25 graden en dit proces duurt circa twee weken. Tijdens dit proces wordt de wijn ook om de 6 uur rond gepompt voor de duur van 10 minuten. Na de vergisting volgt direct de malolactische vergisting om vervolgens een gedeelte van de wijn ongeveer 90% over te steken naar rvs tanks en de overige 10% van de wijn krijgt een houtrijping op grote houten vaten met een capaciteit van 3300 liter voor de duur van 6 maanden. Hierna wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Karakteristiek:
Donker rode kleur met een paarse gloed. Een uitnodigende geur van jong rood fruit en lichte kruidigheid. De aanzet is sappig met aroma’s van karamel, zwarte kersen, bosbessen en mediterraanse kruiden. Verder is de wijn lekker zacht van structuur met een fruitige en frisse afdronk.
Alcohol:
13,5%
Wijn spijscombinatie:
Heerlijk bij de barbecue maar ook bij pasta gerechten op basis van ragout. Ook heerlijk bij pittige salami en bij de Hollandse stamppot met rookworst. Serveertemperatuur: 14 - 17 gr.C