Calabria
Algemeen:
Calabrië, waar de Oude Grieken over spraken als ‘’Oenotria’’, land van wijn, vormt de ‘teen’ van de Italiaanse laars. De Regio wordt bijna geheel door de zee omgeven: in het zuiden door de Ionische en in het noorden door de Thyrreense zee. Het gebied wordt gedomineerd door een bergachtig landschap met grote klimatologische verschillen. Tegenover het droge en warme kustgebied staan de koele hoogvlaktes van het Sila-gebergte en de Aspromonte. Calabrië is rijk aan inheemse druivenrassen, waarbinnen de blauwe duidelijk in de meerderheid zijn. Er wordt dan ook overwegend rode wijn geproduceerd in deze regio. De bekendste wijn is ongetwijfeld de Cirò. Deze stevige rode wijn van de Gaglioppo werd al in de Oudheid door de Grieken in het kustgebied van Catanzaro gemaakt en gedronken. Een plaatselijke legende wil dat de wijn, toen onder de naam ‘Krimisa’ door atleten werd gedronken om de overwinning te viering tijdens één van de eerste Olympische Spelen.