Puglia
Algemeen:
Puglia is een warm gebied en de wijnstokken groeien in de hete vlakte ook nog menigmaal dicht bij de grond, en dat betekent langdurige grote hitte. Al eind augustus kan men oogsten. De donkerkleurige sterk alcoholische wijn uit Puglia kan dus gemakkelijk op tijd in Frankrijk zijn om daar in het mindere warme noorden een transfusie te geven aan de wijnen die het na een matige zomer met zoveel minder suiker en alcohol moeten doen. In Italie mag absoluut geen suiker gebruikt worden. Vandaar dat men voor tafelwijnen in het noorden soms een transfusie van zuidelijke wijn nodig heeft. Dat de wijn productie in Puglia ook een andere kant heeft. Sinds het einde van de jaren zestig heeft het maken van kwaliteitswijn alom in dit gewest steeds meer aandacht gekregen. Er zijn investeringen gedaan in nieuwe aanplantingen en het instrumentarium voor menige nieuwe kelder. Door toedoen van een aantal kundige enotecnici zijn op diverse plaatsen nieuwe vinificatiemethoden ingevoerd. Dat alles heeft ertoe geleid dat Puglia op dit moment vele goede, gezonde en niet al te dure wijnen maakt.