Type wijn:
Barolo “Priore”
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Druivenras:
100% Nebbiolo
Wijngaard:
De wijngaarden zijn gelegen op de heuvels van het plaatsje Monforte d'Alba wat ten zuiden ligt van het plaatsje Barolo, op zo’n 350 meter boven zee niveau. De bodem bestaat hier voornamelijk uit kalk en mergel. De opbrengst per hectare is slechts 50 HL per Hectare.
Vinificatie:
Voor de Barolo gebruikt men enkel de gezondste druiven die uitsluitend met de hand worden geoogst. Deze oogst vindt plaats eind oktober omdat de Nebbiolo druiven laat rijp zijn. Bij aankomst van de druiven bij het wijnhuis worden de steeltjes meteen verwijderd. Vervolgens perst men de druiven zeer zacht zodat er niet te veel tannine mee geperst wordt en enkel het eerst verkregen sap wordt opgevangen. Nu start men met de vergisting met daarin nog de aanwezige vaste bestanddelen zoals de schillen. De vergisting vindt plaats in een rvs tank op een gecontroleerde temperatuur tussen de 28 - 30 graden voor een periode van 12 tot 15 dagen. Direct erachter aan volgt de malolactische vergisting om vervolgens 30% van de wijn voor 36 maanden op gebruikt Frans eiken van 225 liter te laten rijpen. De overige 70 % van de wijn rijpt 36 maanden op Sloveens eiken fusten van 2500 liter. Na deze rijping wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Karakteristiek:
Donker rood neigend naar granaat rood. Een heerlijke uitnodigende neus van specerijen en vanille. Zeer zachte aanzet met een krachtige smaak van donker fruit zoals pruimen en aroma’s van vanille, kaneel en cederhout. In de afdronk zeer rijpe tannines die mooi geïntegreerd zijn. Verder is de wijn bijzonder warm en mond vullend.
Wijn spijscombinatie:
Erg goed bij gegrild of geroosterd rood vlees en in het bijzonder mooie stoofschotels, wild en gevogelte. Serveertemperatuur: 18-20 gr.C.
Bewaar advies:
8 tot 10 jaar na oogstjaar.
Alcohol %:
14%