Type wijn:
Grüner Veltliner Trocken (Ried Satz)
Classificatie:
Osterreichischer Qualitätswein
Druivenras:
100% Grüner Veltliner
Wijngaard:
De wijngaard ligt direct bij het wijnhuis binnen de gemeente kollnbrunn en Bad Pirawarh op een hoogte van 250 meter boven zee niveau. De wijngaard is slechts 1 hectare groot en de bodem bestaat uit voornamelijk compacte donkere klei.
Vinificatie:
De druiven worden twee weken later geplukt met de hand zodat deze druiven optimaal rijp zijn en dit resulteert in een druif met meer suiker. Bij aankomst worden de steeltjes verwijderd waarna men de druiven zeer zacht perst waardoor de schil open breekt en het sap er vanzelf uitloopt. Dit sap samen met de vaste bestanddelen houdt men voor enige uren op een zeer lage temperatuur om zo nog veel aroma’s en smaak stoffen te onttrekken. Hierna gaat men over tot de vergisting en dit gebeurd in een rvs tank op een gecontroleerde temperatuur van 15-16 graden voor de duur van 7 a 8 dagen. Hierna verblijft de wijn nog enkele maanden rijpen in de tank op zijn eigen vaste bestanddelen zoals schillen en aanwezige gistcellen. Vervolgens steekt men de wijn over naar een andere tank waar het nog enkele maanden blijft rijpen en net voordat men over gaat tot het afvullen van de wijn wordt de wijn gefilterd.
Karakteristiek:
Helder geel van kleur met een zweem van koper. Prachtig geurend naar tropisch fruit zoals rijpe ananas en mango. Zeer zachte aanzet en licht vettig van structuur met rijpe fruit aroma’s van geel fruit. De wijn is droog en krachtig met in de afdronk florale tonen en accenten van perzik en peper.
Wijn spijscombinatie:
Zeer geschikt als aperitief wijn maar ook perfect bij rijke zomerse salades en schelpdieren. Bij Aziatisch eten of bij zalm met pasta. Serveer temperatuur: 10-12 graden.
Bewaaradvies:
Circa 3 jaar na oogst jaar.