Type wijn:
Brunello di Montalcino
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Druivenras:
100% Sangiovese Grosso
Wijngaard:
De Wijngaard is slechts 4 hectare groot en ligt ten zuiden van Montalcino op zo’n 250 meter boven zee niveau op de heuvel rond het plaatsje Castelnuovo dell’Abate. Een stenige leisteen bodem met mergel genaamd ‘Galestro’ een bodem die optimaal gebruik maakt van de zonnen warmte.
Vinificatie:
Halverwege september begint de oogst handmatig en enkel de gezondste druiven worden geplukt. Bij aankomst bij het wijnhuis verwijderd men gedeeltelijk de steeltjes van de druiven om vervolgens de druiven te kunnen persen. Hierna begint men met de vergisting die plaats vindt in inox tanks op een gecontroleerde temperatuur tussen de 28 en 30 graden. Dit proces duurt circa 30 dagen en direct erachter aan volgt de malolactische vergisting. Na dit proces pompt men de wijn over naar gebruikte eiken vaten van zowel Frans als Sloveens hout met een capaciteit van 500 liter voor de duur van 12 maanden. Na deze 12 maanden wordt de wijn wederom over gepompt naar grote houten fusten van Sloveens eiken voor de duur van circa 18 maanden. Tenslotte een fles rijping van 8 maanden voordat de wijn de kelders verlaat.
Karakteristiek:
Briljant robijn rood met een elegante geur van specerijen, leer en een vleugje vanille. In de aanzet krachtig met warme tonen van laurier, jasmijn, tabak en bosbessen. De wijn is geconcentreerd en heeft veel lengte en finesse met in de afdronk prettige rijpe tannines waardoor de wijn zacht en warm overkomt. Een bijzondere wijn met veel kracht en complexiteit.
Wijnspijs combinatie:
Goede begeleider van gegrild rood vlees zoals steak fiorentina maar ook heerlijk bij lamsbout, hazenpeper en hazenrug. Serveertemperatuur: 18-19 graden. De wijn 1 uur van te voren openen.
Bewaaradvies:
tot circa 10 jaar na oogstjaar.