Type wijn:
Ciro Rosso Classico
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Gaglioppo
Wijngaard:
De wijngaarden zijn gelegen rond de gemeente plaatsjes Ciro, Ciro Marina, Crucoli en Melissa op zo’n 100 meter boven zee niveau. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en is kalkhoudend.
Vinificatie:
De druiven worden handmatig geplukt in de eerste week van oktober. Bij aankomst bij het wijnhuis worden meteen de steeltjes verwijderd en worden de druiven zacht geperst. Het verkregen most met daarin de schillen laat men op een temperatuur van 20 graden vergisten voor de duur tussen de 8 en 13 dagen. Hierna volgt direct de malolactische vergisting in rvs tanks waarna 80 % van de wijn overgepompt wordt naar gebruikt Frans eiken voor de duur van 2 maanden. De overige 20% van de wijn rijpt in rvs tanks. Na deze 2 maanden wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Karakteristiek:
Robijn rood van kleur met in de neus vers geplukt rood fruit zoals rode kersen, rode bessen en rozebottel. De smaak is bijzonder zacht met fijne fruit aroma’s van framboos, verse pruimen en lichte kruidige accenten. Heerlijke soepele wijn met een sappige afdronk.
Wijn spijscombinatie:
Uitstekende begeleider van pasta gerechten maar ook super bij tapas, antipasta en bij de barbecue maar dan licht gekoeld schenken.
Bewaar advies:
Tot 3 a 4 jaar na het oogstjaar. Serveertemperatuur: 16-18 gr.C.
Alcohol %:
13%