Type wijn:
Rosso di Montefalco
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
65 Sangiovese, 15% Sagrantino en 20% Montepulciano
Wijngaard:
De wijngaarden liggen direct aan het wijnhuis op de heuvel van het plaatsje Fabbri op zo’n 200 meter boven zee niveau. De bodem bestaat voornamelijk uit gesteente en rode klei. De wijngaard is slechts 10 hectare groot en geeft een opbrengst van 65 hl per hectare.
Vinificatie:
De oogst begint in de eerste week van oktober en eindigt de laatste week van oktober voor de Sagrantino druif. De oogst vind handmatig plaats en enkel de gezondste druiven worden geplukt. De druiven worden eerst ontsteelt en dan zacht gekneusd. Het verkregen sap laat men vervolgens vergisten in een rvs tank. Dit proces duurt circa 15 dagen. Na de vergisting assembleert men de verschillende tanks met elkaar en steekt men de wijn over naar Sloveens eiken fusten van 2500 liter voor een periode van 18 maanden. Ten slot filtert men de wijn licht voordat men de wijn bottelt en krijgt het nog een fles rijping van circa 6 maanden.
Karakteristiek:
Robijn rood met een verfijnde neus van vanille en specerijen met in de smaak zachte tannines met aroma’s van rood fruit, tabak en zoethout. Verder is de wijn mond vullend en warm met aroma's van rood fruit maar ook zeker een hint van peper. De afdronk is krachtig en fluweel zacht..
Wijn spijscombinatie:
Gegrild kalfsvlees, Ossenhaas maar ook zeker bij konijn en gevogelte.
Serveertemperatuur:
18-20 gr.C
Bewaar advies:
Kan nu gedronken worden maar heeft een bewaar potentie van 5 tot 6 jaar na oogstjaar.
Alcohol:
14%