Type wijn:
Castelo do Sulco Espumante Bruto
Classificatie:
Indicacao Geografica Lisboa
Druivenras:
50% Arinto & 50% Chardonnay.
Wijngaard:
De 120 hectare aan wijngaarden liggen op 100 meter boven zee niveau rond het plaatsje Cadaval wat grenst aan de heuvels van de Serra de Montejunto. Slechts 25 km vanuit de Atlantische kust. De bodem bestaat hier vooral uit leem en een mix van klei met zand.
Vinificatie:
De oogst vindt al begin september plaats en enkel de gezondste druiven worden hand matig geselecteerd voor deze wijn. Bij aankomst bij het wijnhuis worden de steeltjes meteen verwijderd. Hierna gaat men over tot het zeer zacht persen van de druiven en laat men het sap op een zeer lage temperatuur in contact met de schillen voor enkele uren. Hierna begint men met de vergisting die plaats vindt in rvs tanks op een gecontroleerde temperatuur van 16 graden voor de duur van 18 dagen wat betreft de Arinto druiven. Voor de vergisting van de Chardonnay druiven gebruikt men eiken vaten waardoor de wijn zachter en meer aroma’s krijgt. Hierna laat men de wijn rusten en pompt men de wijn dagelijks rond om zo de wijn meer homogeen te krijgen. Na deze 30 dagen van batonnage is de wijn klaar om op fles te worden gebracht. Maar vlak voor de botteling wordt Liqueur de Tirage toegevoegd die voor de 2e gisting op fles zorgt en de extra alcohol van 1,2 tot 1,3 procent. Tijdens deze gisting vormt zich koolzuurgas die verantwoordelijk is voor de fijne bubbels in de wijn. Na 9 maanden rijping op fles verwijdert men het verkregen droesem uit de hals en vult dit weer aan met de Liqueur d’expedition om de uiteindelijke wijn op de markt te kunnen brengen.
Karakteristiek:
Deze citrus gele mousserende wijn heeft een heerlijke geur van gedroogd geel fruit maar ook zeker kruidige nuances. De smaak aanzet is fris en romig met fruit aroma’s van banaan, perzik, exotisch fruit en lichte getoaste tonen.. In de afdronk fijne frisse zuren en elegante bubbels die een prettig mond gevoel geven. Verder is de wijn droog en rijk van smaak.
Wijn spijscombinatie:
Ideale wijn bij elke feestelijke aangelegenheid. Uitstekend inzetbaar bij gerookte zalm, paling, makreel of bij gegrilde Gamba’s en kreeft. Serveertemperatuur: 8-9 gr.C
Bewaar advies:
Tot circa 4 jaar na oogstjaar
Alcohol %:
12%