Type wijn:
Susumaniello Salento.
(De naam van de druif is afkomstig van Somarello of te wel Ezel. Vroeger werden vooral ezels gebruikt voor de oogst.)
Classificatie:
Indicazione Geografica Protetta
Druivenras:
100% Susumaniello
Wijngaard:
De druiven zijn afkomstig van een wijngaard die in totaal 5 hectare groot is en gelegen is net buiten de stad Brindisi wat ten zuidoosten ligt in de regio Puglia. Hier bestaat de bodem vooral uit klei en gesteente.
Vinificatie:
De druiven worden handmatig geoogst in de 2e helft van augustus. Bij aankomst worden de druiven eerst ontsteelt om vervolgens de druiven zacht te persen. Het verkregen sap met de aanwezige vaste bestanddelen laat men vergisten op een gecontroleerde temperatuur van 18 graden voor de duur van 14 dagen. Hierna volgt direct de malolactische vergisting om vervolgens 50% van de wijn een hout rijping te geven op Amerikaans eiken voor de duur van circa 6 maanden. De overige 50 % van de wijn rijpt op rvs tanks en wordt na deze 6 maanden geassembleerd met de wijn wat op hout heeft gerijpt. Hierna krijgt de wijn nog een fles rijping van 2/3 maanden.
Karakteristiek:
Prachtige diep donker rode wijn met een uitbundige neus van rood fruit zoals frambozen, aardbeien en accenten van zoethout. De aanzet is warm en vol met aroma’s van zwarte kers, bosbessen, vanille en lichte getoaste tonen. De afdronk is wederom heerlijk warm en zeer aanhoudend met prachtige gebalanceerde tannines.
Wijnspijs combinatie:
Uitstekend te combineren bij kalfsvlees, lamsvlees en schapen vlees. Tevens heerlijk bij een mooi stukje gegrild rood vlees zoals een ossenhaas met peper saus. Serveertemperatuur 18-19 gr.C
Bewaar Advies:
Circa 4/5 jaar na oogstjaar.
Alcoholpercentage:
14% vol