Type wijn:
Montecucco Sangiovese Riserva
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Druivenras:
100% Sangiovese
Wijngaard:
De wijngaarden liggen op de heuvels van het pittoreske plaatsje Montenero op een hoogte van 330 meter boven zee niveau. Hier is de grond vooral erg los en zanderig met een gemiddelde klei structuur die vooral rijk is aan kalksteen en steen scherven. Door de milde winters en de warme zomers zijn de druiven perfect rijp.
Vinificatie:
De oogst vindt handmatig plaats in de eerste twee weken van oktober wanneer de druiven goed rijp zijn. De steeltjes worden verwijderd en vervolgens perst men de druiven heel zacht. Nu kan men beginnen met de vergisting van het verkregen most met daarin nog alle vaste bestanddelen. De vergisting duurt maar liefst 21 dagen op een gecontroleerde temperatuur van 21-22 graden in rvs tanks. Direct erachteraan volgt de malolactische vergisting die plaats vindt in grote eiken houten vaten. Hierna pompt men de wijn over naar Sloveens eiken foeders van 2000 liter om vervolgens voor 36 maanden de wijn te laten rijpen. Ten slotte nog een rijping van 4 maanden in rvs tanks en 12 maanden op fles voordat de wijn de kelders verlaat.
Karakteristiek:
Deze donker rode wijn met granaat rode schakeringen heeft een aangename geur van rijpe bessen, kruidigheid en tabak. In de smaak elegante impressies van chocola, leer en laurier. De wijn is vooral mond vullend en warm en heeft een ongekende lange afdronk. (complexe wijn met rijpe, vette tannines).
Wijn spijscombinatie:
Ideale wijn voor bij gegrild of gestoofd rood vlees maar kan ook goed bij wild zoals haas, konijn en wildzwijn.
Bewaar advies:
Circa 12 jaar na oogstjaar. Serveer temperatuur: 18-20 gr.C
Alcohol %
14'5%