Type wijn:
Irpinia Campi Taurasini "Eremo San Quirico"
Classificatie:
Denominazione di Origine Controllata
Druivenras:
100% Aglianico
Wijngaard:
De druiven zijn afkomstig van de diverse kleine wijngaarden rond het plaatsje Paternopoli wat valt onder het district Irpinia. Tevens worden er druiven geoogst van een wel heel bijzondere wijngaard met de naam (Eremo San Quirico). Deze wijngaard is slechts 1,5 hectare groot maar de wijnranken hier zijn 150 tot 200 jaar oud en dat is toch wel bijzonder. De opbrengst per hectare is slechts 45 hl per hectare. De bodem bestaat vooral uit klei en is vulkanisch met een mix van mineralen en as.
Vinificatie:
De druiven worden met de hand begin november geplukt en voorzichtig in houten kisten gelegd die niet meer dan 20 kg mogen wegen. Bij aankomst worden de druiven zacht geperst en het verkregen sap met daarin de schillen vergist op een gecontroleerde temperatuur tussen 26 en 28 graden in rvs tanks. Dit proces duurt circa 20 dagen waarna men de schillen verwijderd van het sap. Nu steekt men de wijn over naar nieuw Frans eiken van 225 liter om voor een periode van 12 maanden te rijpen.
Karakteristiek:
Intens donker rood van kleur met paarse reflexen. Het bouquet bezit veel fris zwart fruit zoals bramen, bosbessen en zwarte pruimen. In de smaak veel warmte en complexiteit met vooral tonen van zoete specerijen van kruidnagel, komijn en zoethout. De wijn is verder krachtig met goed geintegreerde tannines met in de afdronk wederom zoetig zwart fruit en een ongekende lange afdronk.
Wijn spijscombinatie:
Rijke vleesgerechten zoals wild en gevogelte maar ook gerechten met veel specerijen zoals jachtschotel waarin veel jeneverbes en kruitnagel zit.
Bewaaradvies:
8 tot 10 jaar na oogstjaar
Alcoholpercentage:
14% vol