Type wijn:
Montepulciano D’Abruzzo “Valle D’Oro”
Wijnhuis:
Cantina Tollo
Wijnregio:
Abruzzo
Classificatie:
Denominazione d’Origine Controllata (sinds 1968)
Druivenras:
100% Montepulciano
Wijngaard:
De wijngaard is gesitueerd op de heuvels rond het plaatsje Tollo op zo’n 130 meter boven zee niveau (Zuid-West positie). De grond bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen.
Vinificatie:
De oogst vindt half oktober plaats en direct bij aankomst bij het wijnhuis worden de steeltjes verwijderd en worden de druiven zacht geperst. Vervolgens blijft de most voor één week in contact met de vaste bestandsdelen om zo meer extractie en kleur te krijgen. Nadat de vaste bestandsdelen eruit gehaald zijn gaat men over tot de vergisting die plaats vind op een gecontroleerde temperatuur van 28 graden. Direct erna volgt de malolactische vergisting en tot slot rijpt de wijn 12 maanden op grote houten vaten (Sloveens eiken van 25 hl) en twee maanden op fles.
Karakteristiek:
Donker rode wijn met een bouquet van zwart fruit. In de smaak mooie zachte tannines met aroma’s van morello kersen en tabak. Verder is de wijn vol en mooi in balans.
Wijn spijscombinatie:
Goed te combineren met pasta's, rood vlees, salami en chorizo en prima voor bij de barbeque. Serveer temperatuur: op 17 tot 18 graden.
Bewaaradvies:
4 tot 5 jaar na oogstjaar.