Type wijn:
Montepulciano D’Abruzzo “Colle Cavalieri”
Classificatie:
Denominazione d’Origine Protetta (sinds 1968)
Druivenras:
100% Montepulciano
Wijngaard:
De wijngaarden zijn gelegen op de heuvels rond het plaatsje Tollo op zo’n 130 meter boven zee niveau (Zuidoost positie). De grond bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen.
Vinificatie:
De oogst vindt begin oktober plaats en direct bij aankomst bij het wijnhuis worden de steeltjes verwijderd en worden de druiven zacht geperst. Vervolgens blijft de most voor enkele dagen in contact met de vaste bestandsdelen om zo meer extractie en kleur te krijgen. Nadat de vaste bestandsdelen eruit gehaald zijn gaat men over tot de vergisting die plaats vindt op een gecontroleerde temperatuur van 28 graden. Direct erna volgt een gedeeltelijke malolactische vergisting en tot slot rijpt de wijn 6 maanden op fles.
Karakteristiek:
Robijn rode wijn met paarse schakeringen een bouquet van klein rood fruit maar ook wilde rode kersen. In de smaak vooral zacht rood fruit met lichte kruidige aroma’s. Verder is de wijn bijzonder fris met een zwoele, sappige afdronk. (Lekker toegankelijk).
Wijn spijscombinatie:
Ideaal voor bij de lichte pasta gerechten zoals tagliatelle en spaghetti maar ook een prima begeleider voor bij de pizza’s. Uitstekend bij een stukje droge worst of oude kaas. Serveren op 17/18 graden.
Bewaaradvies:
2 tot 3 jaar na oogstjaar.