Algemeen:
Mendoza:
In de 16e eeuw bestond er al zoiets als missiewijn in Mendoza. Die was vooral lokaal erg populair. Pas eind 19e eeuw kwam de grote doorbraak voor deze wijnregio. Toen werd er een spoorweg verbinding aangelegd tussen Mendoza en de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De reistijd tussen de twee plaatsen duurde toen ineens nog maar een paar dagen in plaats van maanden. Er kwam dus meer mensen naar Mendoza en transport van de lokale wijn naar de hoofdstad werd ineens een stuk makkelijker. De vraag en productie stijgen vandaag de dag nog steeds. Tot het eind van de 20e eeuw lag de focus van de wijnproductie vooral op de nationale afzetmarkt. Pas sinds zo’n 25 jaar worden er kwalitatief betere wijnen geproduceerd die geliefd zijn over de hele wereld!. Mendoza heeft een bijzonder klimaat. Het ligt namelijk zeer hoog op een soort plateau naast het Andesgebergte. De pieken van de Andesgebergte houden namelijk veel regen tegen waardoor de grond vrij droog is in Mendoza. Gelukkig komt er genoeg smeltwater uit de bergen naar beneden via speciale tunneltjes die fungeren als irrigatie systeem. Dit systeem is oorspronkelijk al gebouwd door de Inca’s